Туристичка организација општине Гацко је данас отворила и кренула са радом у „Кућици за мед“ у којој ће се пролазницима и потенцијалним туристима поред домаћег меда и пчелињих производа нудити и велики број сувенира које углавном израђују наши суграђани, као и све потребне информације и пропагандни материјал.

Асортиман робе који ће се нудити у „Кућици за мед“ биће разноврсан. Од пчелињих производа нудиће се мед, прополис, матична млијеч, ракија медовача, ракија прополиска, суво воће у меду… Од ручних радова ће се нудити велики избор предмета и сувенира од дрвета, камена, стакла, бакра, папира, хеклања, плетива, накита…, као што су макете старих херцеговачких кућица, манастира, гусле, каце разних димензија, кашике, виљушке, оклагије, украсне кутије, рамови за слике, украсне чаше и боце, разни сталци, магнети, вунене чарапе, приглавци, торбице, столњаци… и много сличних предмета и сувенира. У понуди ће бити и чајеви од љековитог биља и сувенир паковања наше домаће ракије (срчаника, лозе и јабуковаче).

Кроз пројекат „Типични производи као покретач развоја руралних подручја- Путеви меда кроз Дурмитор и Херцеговину“ гатачким пчеларима, као и билећким и невесињским ( пројекат обухвата и ове двије општине) обезбијеђен је простор за продају, па ће мед и пчелињи производи са ових простора, као и горе поменути ручни радови и сувенири пронаћи лакши пут до купца, како туриста, тако и локалног становништва.

На овај начин ће се остварити добра промоција гатачких производа и рукотворина и добра подршка свим излагачима, јер ће туристи и сви заинтересовани моћи да купе све оно што Гацко нуди.

Општи циљ пројекта је унаприједити животни стандард кроз подршку и промоцију руралног развоја и туризма путем типичних производа који остварују приходе и самозапошљавање.

Пројекат је финансирала Европска унија у оквиру IPA програма прекограничне сарадње Босна и Херцеговина – Црна Гора и наша организација је добила донацију у вриједности од 17.431,00 КМ у коју спада кућица, темељи за кућицу, намјештај и двије табле туристичке сигнализације.

Иако кућица тренутно нема све техничке услове за несметано функционисање, ту прије свега мислимо на струју и воду, али се надамо да ће се и ти проблеми што прије одклонити и да ће уз пар детаља које имамо у плану да урадимо око кућице (ограда, билборд, сто са клупама, уређење простора…) ово мјесто постати препознатљиво и незаобилазно за све туристе.

Радно вријеме „Кућице за мед“ у вријеме љетне сезоне ће бити од 08 часова до 20 часова.

Сви производи ће се продавати комисионим начином продаје и овим путем позивамо све наше суграђане који се баве ручним радом, а заинтересовани су за сарадњу да се јаве на телефон 066/690-184 или 059/472-600.

Надамо се да ће овај пројекат „Кућица за мед“ бити од велике важности и користи за све учеснике, како за суграђане који ће имати могућност да изложе своје производе, тако и за нас из туристичке организације, као и локално становништво и туристе.