Општина Гацко представља право хидролошко богатство, гдје се налази преко 500 извора и врела. Од многобројних извора издвојићемо она за која су везани значајни историјски догађаји, приче различите садржине, као и љепота природе која га окружује.

Добра Вода, извор Мушнице налази се у западној страни Лебршника на надморској висини од 1425 метара под Равном Гредом (1656 м). То је најхладнији извор гатачке општине, температура воде љети је 3°C, таква да из њеног врела нико није успио, узастопно и појединачно, извадити 11 каменчића.

У народу важи за најбољу воду гатачког планинског подручја. Од средњег вијека, од када су сачувани записи била је значајно климатско љечилиште и излетиште. Посебно су на њу радо долазили Сандаљ Хранић и његов синовац Стефан Вукчић Косача, који су љети ловили према Волујаку и Зеленгори.

Херцегово Врело налази се на два километра од Фојнице поред ријеке Ђеропе која се низводно од овог врела назива Заломка. Љетна температура воде је 8°C. У народу је сачувана традиција да је у непосредној близини врела Херцег Стефан имао свој љетниковац.

Херцег Врело се налази на надморској висини од око 1200 метара у селу Браићевићи. Уредио га је Херцег Стефан па је по њему и добило име.

Извор Срњ и извориште Вратло су за потребе водоснадбијевања каптирани. Вратло извире по дно планине Живањ, одакле почиње и ток ријеке Грачанице.

Температура воде на изворима високе зоне креће се од 4,5°C до 7,5°C.

Слављан је извор испод Мућевића стијена у самом граду Гацку изнад данашње пијаце. Вода са извора је проведена на двије јавне чесме, са којих је народ носио воду док није направљен водовод.

Студенац се налази на планини Волујак на надморској висини од 2205 м.

Црепуља се налази на Чемерну, на путу за Папин до и планинарски дом.

Придворичко врело се налази у селу Придворица и представља подземну отоку Котланичког језера (1514 м) са Зеленгоре и чини најачу притоку Неретве.

Хрст се налази у непосредној близини магистралног пута Гацко-Фоча са лијеве стране, гдје се на оштрој кривини која се уздиже према Чемерну иде 200 м кроз букову шуму.