На подручју општине Гацко налази се неколико природних језера и три вјештачка која представљају мјеста за риболов, рекреацију и купалишни туризам.

Језеро Клиње

Клиње је најстарије акумулационо вјештачко језеро у Републици Српској и БиХ и на њему је подигнута прва лучна брана на Балкану. Названо је по топониму Клини, мјесту на коме је „уклињено“. Акумулирано је од 1891. до 1896. године изградњом камене лучне бране која је пројектована и грађена по инструкцијама француског инжињера Крантза. Брана је висока 26 м, горња ширина јој је 4,6 м, а на темељу 16,7 м, дужина јој је 104,5 метара и садржи 9504 м³ материјала. За градњу је довожен вулкански пепео са Везува из Италије који је служио као везивни материјал. Брана је грађена за потребе мелорације и наводњавања Гатачког поља. Лучна брана је културно-историјски споменик и под заштитом је државе.

Језеро је права атракција, на само пар километара од магистралног правца што води према мору. Некада омиљено мјесто за одмор многих глумаца, умјетника и пјесника, језеро Клиње је преви драгуљ у овом дијелу високе Херцеговине. Његова смарагдно зелена и бистра вода неријетко привуче туристе који током љета овуда пролазе према мору, па се изнад најстарије бране на Балкану задрже и по неколико дана.

Језеро Десивоје

Језеро Десивоје направљено је 1971. године на локалитету Пољана, на ријеци Врби са десне стране магистралног пута Гацко – Фоча.

Језеро Врба

Језеро Врба је изграђено 1982. године. Језеро се налази на надморској висини од око 1040 м и представља највећу водену акумулацију у општини Гацко. Дуго је око 3 км, просјечне ширине око 400 до 500 метара и захвата површину од 107 ха. Језеро је порибљено пастрмском (калифорнијском, језерском и поточном) и представља изузетно спортско-риболовно и рекреативно подручје.

Јагодино језеро

Јагодино језеро се налази испод планине Лебршник и врха Кук. У непосредној близини се налази планинарски дом „Волујак“ и извор ријеке Сутјеске.

Језера на Зеленгори

На Зеленгори постоји осам природних глацијалних језера „горских очију“ која се не налазе у оквиру граница општине Гацко, али због њихове изузетне љепоте и туристичке атрактивности читавог подручја наводимо следећа језера: језеро Доње Баре, језеро Горње Баре, Бијело језеро, Црно језеро, Орловачко језеро, Котланичко језеро, Бориловачко језеро и Штиринско језеро.