Кук и Волујак, панорама

Волујак

Волујак је највисочија планина Гацка, чији се масив протеже у виду дугог гребена правцем југоисток–сјеверозапад, дужином око 12 км, с просјечном висином око 2200 м и највећим врхом Власуља (2336 м). Пространство му припада општинама: Гацку, Фочи и Плужинама у Црној Гори. Гатачка југозападна страна Волујака стрмо се обрушава у корито Сутјеске. На врху Студенац (2294 м) је граница између црногорског и херцеговачког дијела Волујака.

Зеленгора

Зеленгора је пространа планинска област са које се дижу многобројни врхови. На западу је највећи врх Лелија (2030 м), у централном масиву Брегоч (2015 м), на истоку Товарница са Угљешиним врхом (1858 м).

У рељефу Зеленгоре истичу се кањони Хрчавке, Јабучнице, Сутјеске између Товарнице и Волујака, пространи циркови под Стогом, Клеком и осам глацијалних језера. Цијели комплекс Зеленгоре обухвата 160 км² површине. Општини Гацко припада само мањи јужни дио.

Лебршник

Лебршник, планински вијенац правца сјеверозапад-југоисток, пружа се од Добре Воде до Кнез Страна (1980 м) у дужину од око 6 км, са највећим врхом Вилином Пећином (1859 м). Најатрактивнија му је сјеверна страна, гдје се греде окомито ломе ка Чемерну и Изгорима, па отуда се зову Чемерске и Изгорске греде. По предању Лебршник се некада звао Ребиште. Осим тектонског језерца Шкипине, Вилине пећине са непресушном каменицом и снијежних увала овај велики простор је безводан.

Бјеласница

Бјеласница је масивна планина пружена од сјеверозапада ка југоистоку. Највећи врх је Голи Врх (1867 м).

Бјеласница и Баба (1737 м) су највеће и највисочије планине на јужном и југоисточном крају Гацка и обухватају више од 90 км². Безводне су и осим снијежница мало гдје има воде.

Троглав

Троглав са осталим сусједним планинама затвара јужни простор Гацка. Име му по предању потиче од словенског бога Троглава који је имао три сребрене главе. Највећа три врха су: Херцегова Градина (1275 м), Троглав (1415 м) и Бобија (1554 м). Он је планина без живе воде.

Сомина

Сомина (1528 м), добила име по сомини (Juniperus sabina) која расте у кршевитим неприступачним дијеловима планине, а употребљава се као лијек у народној медицини. Обрасла је шумом и са сјеверне и јужне стране.

Троглав са Сомином је природна граница између Црне Горе и Босне и Херцеговине, односно њихових општина Никшића и Гацка.

Галерија


Географски положај Рељеф и клима Ријеке