Путујући кроз Херцеговину уживајте у природним љепотама околине Гацка, чистим ледничким језерима Волујака и Зеленгоре, разноврсности биљног и животињског свијета и домаћим специјалитетима, међу којима је најпознатија гатачка јагњетина, јаретина испод сача, цицвара, надалеко чувен гатачки кајмак и сир торотан.

planinska-orhideja

Природне вриједности

Комплетан простор красе предивни терени идеални за планински, зимски, сеоски, излетнички, ловни, риболовни и активни туризам, шумски комплекси, бистре планинске ријеке и друге атрактивности које ријетко гдје можете срести у толиком броју, на једном мјесту.

Језера

Клиње, Десивоје, Врба и језера на Зеленгори представљају мјеста за рекреацију и купалишни туризам, уживање у тишини и чистоћи ледничких језера Волујака и Зеленгоре, гдје се у нетакнутој природи можете купати, а у исто вријеме не обронцима околних планина грудвати на снијегу.

Планине

Зеленгора (2014 мн/в), Волујак (2336 мн/в), Лебршник (1985 мн/в), Бјеласница (1867 мн/в).
Планине овог краја чине вијенац, а уједно су и вододјелница ријека Сутјеске и Неретве, гдје на Чемерну са исте куће кишница отиче у два мора, Црно и Јадранско, што је јединствен случај да је кров исте куће вододјелница.

Ријеке

Крај је богат ријечним токовима, као и великим бројем пећина и јама. На њему се налази извориште ријеке Мушнице која највећи дио воде губи у понорима гатачког поља, односно Требишњице — највеће европске понорнице, као и изворишта Сутјеске, Неретве и Грачанице.

stecak

Културно-историјске вриједности

Трагови различитих културних струјања као резултат историјских збивања детерминисали су ток и облик урбаног и културног развоја све до данас.

Културно-историјске вриједности свједоче о дугој и бурној прошлости овог краја.

Средњовјековна црква Св. Николе у Срђевићима

Подигли су је у 14.вијеку кнежеви и дипломате Срђевићи, гатачка властела, која је у средњовјековном феудалном друштву играла значајну улогу. Црква је културно-историјски споменик и под заштитом је државе.

Средњовјековни град Кључ

Један од најважнијих градова Херцеговине, кога је саградио господар Захумља Сандаљ Хранић у 15. вијеку, и у њему је издао највише повеља.

Стећци

Простиру се на 114 локалитета, гдје има око 2200 стећака (камених плоча, сандука, крстача) са 38 сачуваних натписа.

Брана на језеру Клиње

Најстарија лучна брана на Балкану, културно-историјски споменик који је под заштитом државе. Грађена је од гатачког камена и пепела лаве са Везува као везивног материјала.

etno-muzej-danici

Етно музеј у Данићима

Значајна етнолошка установа која темељно проучава традиционалну културу.
Стална поставка етнографског музеја нам дочарава стил и начин живљења краја 18. 19. и почетка 20. вијека.

cicvara-prsuta-ustipci

Гатачка кухиња

Здрава храна, месо и месне прерађевине, као и млијечни производи, надалеко чувени гатачки кајмак и сир торотан, као и други специјалитети здраве хране, идиличне сеоске куће у којима се прави, пружају туристима јединствен доживљај.


Географски положај Како доћи Гдје одсјести Корисне информације